Ma 2024. július 21. vasárnap, Dániel napja van. - Holnap Magdolna napja lesz.
   

Naptár
Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

BOGDÁN ZOLTÁN

matematika-fizika

1955-1993

« Vissza az előző oldalra

 

”Ha rossz kedvem van, matematizálok, hogy jó kedvem legyen.

Ha jó kedvem van, matematizálok, hogy megmaradjon a jó kedvem.”

(Rényi Alfréd)


undefinedZoli bácsi 1933. június 30-án született Cegléden.
1951-ben érettségizett az Állami Kossuth Lajos Általános Gimnáziumban. 1955-ben szerzett matematika-fizika szakos középiskolai tanári diplomát a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Karán. 1959-ben kötött házasságot Gyáfrás Máriával. Házasságukból két lányuk született, Márta és Zsuzsa. Mindkettőjük pályaválasztására hatással volt az otthonról kapott indíttatás. Márta matematika-rajz szakos pedagógusként végzett, bár később inkább a képzőművészet irányába fordult, Zsuzsa pedig matematikus lett. Nem véletlen, hiszen a fent olvasható idézet Zoli bácsira teljes mértékben igaz volt, lányai azt látták, hogy apjuk mindig örömmel foglalkozik a matematikával, még a balatoni nyaralásokon is árnyékba húzódva, a külvilágot kizárva matematika feladatokat old meg.

1955-től 1993-ig, nyugdíjazásáig tanított a gimnáziumban. Két osztálynak volt osztályfőnöke, és nagyon sok diákot vezetett be a matematika titokzatos világába. Sokan lettek matematikusok az ő hatására, sok diákja pályaválasztásában meghatározó volt az elhivatottsága, példamutatása. Jól ismerte tanítványait, tudta, ki mire képes. Pedagógiai nagyságát jól tükrözi, hogy pl. egyik osztályában a matematikából legtehetségesebb fiú a három év alatt, míg Zoli bácsi az osztályt tanította, alig írt dolgozatot, gyakran inkább hazaküldte a dolgozatírás helyett. Tisztában volt vele, hogy ő úgyis jól megírná a dolgozatot, így viszont a többiek eredménye is reális lesz. Diákjait tisztelte, érettségi után összetegeződött velük, egyenrangú félként kezelte őket. Sok volt diákjával tartotta a kapcsolatot később is, szívesen elbeszélgetett velük. Különösen azért kedvelték tanítványai, mert el tudta fogadni, hogy egy diákot kevésbé érdekel a matematika, más területen elért sikereiket is értékelte, elismerte.

undefinedÉletét a matematikatanításnak szentelte. A konkrét iskolai tanításon túl 23 éven át szakfelügyelőként is dolgozott. Soha senki nem várta rettegve, szakfelügyelői munkáját a segítőkészség jellemezte. Matematikatanárok sokasága tanulta tőle a „szakmát”. Megadatott, hogy néhány évig még együtt is taníthattunk. Gyakori látvány volt, amint a tanáriban matematika szakos kollégáival egy-egy feladat „szép” megoldásait elemezgette.

Szívén viselte a matematikaversenyek ügyét: szervezte a három megye (Pest, Fejér, Veszprém) versenyeit, lelkesen kísérte, vitte az iskola tehetséges tanulóit a versenyekre. Később bekapcsolódott Nemzetközi Magyar Matematikaverseny szervezésébe is.

Éveken át tagja volt a Bolyai János Matematikai Társulatnak, a KÖMAL szerkesztő bizottságának, az Országos Középiskolai Matematikaverseny III. kategória versenybizottságának, segítette a Zalai Matematikai Tehetségekért Alapítvány munkáját. Ismert és elismert volt szakmai körökben. Legbüszkébb azonban a könyveire volt. Magam is ereklyeként őrzöm a tőle kapott egyetemistáknak és középiskolásoknak szóló versenyfeladatok gyűjteményének dedikált példányát. Közel kétmillió példányban jelentek meg azok a tankönyvek, amelyeknek szerzője, társszerzője volt, többek között az ún. „zöld könyv”, melynek feladataiból húsz éven át érettségiztek a magyar középiskolások. Nyugdíjazása után még évekig óraadó volt. Önként vállalt társadalmi feladatairól azonban lemondott, hogy több időt tölthessen családjával, s így egy kicsit visszaadhasson nekik valamit abból a törődésből, amelyet aktív életében tőlük kapott. Bár teste az utolsó pillanatokig még erős volt, a betegség megtörte szellemét. Távozásával ismét szegényebbek lettünk.

Temetése 2018. június 1-jén szűk családi körben lesz. Hamvait az Újvárosi Református temetőben helyezik örök nyugalomra.

Zoli bácsi! Isten Veled! Nyugodj békében!

 

Volter Etelka

 

Megjelent: https://cegledipanorama.hu/2018-05-27/nekrolog-bogdan-zoltan/letöltés dátuma:2018.05.28.
undefinedÚjvárosi temető. Fotó: Volter Etelka (2022)
GPS-koordináta: 47.153315; 19.794427

 


 

 

Emlékem BOGDÁN ZOLTÁN tanár úrról

 

Az 1958-ban érettségizett IV. c. osztályban a tanár úr matematikát tanított. Jómagam nem kedveltem ezt a tantárgyat, bár néha erőn felül törekedtem a Tanár úr lelkes magyarázatával lépést tartani. Ezzel együtt közepesnél jobb jegyet matematikából nem sikerült begyűjtenem. Viszont abban a tanévben (1957/58) több tantárgyból országos középiskolás versenyt hirdettek. Jómagam, kedves tanárnőm, Márkus Artúrné, Ili néni ösztönzésére földrajzversenyen indultam. Ennek során a házi, a körzeti és a megyei versenyen sikeresen szerepeltem (első lettem). Akkor a tanulmányi verseny résztvevőinek egy tanteremben több témakörből kellett kiválasztani és 3 óra alatt kidolgozni a feladatot. Később tudtam meg, hogy az utolsónak írt dolgozatommal az országos első tíz legjobba bekerültem. (Abban az évben az első hármat vették fel egyetemre felvételi vizsga nélkül, viszont a következő tanévtől már az első tíz számára biztosították ezt a lehetőséget.) Az érettségi utáni banketten Bogdán Tanár úr odajött hozzám, gratulált ehhez az eredményhez és akkor mondta a következőket: Ili néni nem győzött a versenydolgozataimban szereplő rengeteg adatnak utána nézni, továbbá így már érti, hogy az ő tantárgya miért nem tartozott a kedvenceim közé és további sok sikert kívánt. Végezetül megjegyezte, hogy ezt az eredményt nem nézte ki belőlem...

A későbbi osztálytalálkozónkon – Nagy Lajos tanár úr halála miatt - Bogdán Tanár úr pót-osztályfőnökünk lett.

Az érettségi bankett óta 54 év telt el, jómagam - a nyugállomány mellett - ma is aktív földrajztanár, a Magyar Tudományos Akadémia Földrajztudományi Kutatóintézetének külső munkatársaként földrajzkutató, a Magyar Földrajzi Társaság alelnöke, 10 kötet szerzője vagyok, ám emellett ma is megcsodálom a matematikusok és más tudósok kimagasló teljesítményeit.

 

Dr. Dusek László, öregdiák IV.C

« Vissza az előző oldalra
A lap 0.013 másodperc alatt készült el. | Copyright 2024 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo
A látogatók száma 2015.02.16-tól: 2956793 | Ebben a hónapban: 30799 | Ma: 794 | jelenleg: 1 | Statisztika