Ma 2024. április 18. csütörtök, Andrea napja van. - Holnap Emma napja lesz.
   

Naptár
Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

REMÉNYI TIBOR

Érettségi éve: 1960 nappali tagozat c osztály

« Vissza az előző oldalra

 

Reményi TiborReményi Tibor önéletrajza

 

1942-ben születtem Cegléden. Édesanyám régi ceglédi családból származott, édesapám budapesti volt.

Édesapám 3 évet töltött szovjet-orosz hadifogságban, és két évvel hazatérése után, súlyos szívbetegségben 1940-ben meghalt. Testvérem nem volt. Édesanyám irodai munkát vállalt, egyedül nevelt és taníttatott. Vallásos református környezetben nevelkedtem. Az ötvenes években különösen nagy szegénységben éltünk, épphogy élelemre tellett; téli kabátot édesapám ruháiból az ismerős szabó készített számomra pár forintért. Az általános iskolát a ceglédi „Táncsics”-ban, a középiskolát a Kossuth Gimnáziumban végeztem (1960). Érettségi után a Budapesti Műszaki Egyetemen tanultam, 1965-ben ott szereztem villamosmérnöki oklevelet.

Iskoláim elvégzése után az ipari műszer-automatizálás területén helyezkedtem el, főleg a vegyi –és olajipari üzemek műszerezését terveztem, később a kivitelezést és a mérőeszközök ellenőrzését, kalibrálást irányítottam. Amerikai, angol, francia és német cégek részére is végeztem tervezést és szervizmérnöki munkát. Speciális szakmérnöki tanulmányokat folytattam a Szovjetunióban, Svájcban és Angliában.

Aktívan részt vettem a műszaki-tudományos életben, számos hazai és nemzetközi konferencián tartottam előadást, szakfolyóiratokban publikáltam számos szereléstechnológiai és metrológiai tanulmányt. Meghívott előadóként tanítottam a Miskolci Egyetemen, és 1996-tól rendszeresen oktatok az OKTÁV (Országos Továbbképző Központ) méréstechnikai tanfolyamain, illetve egyéb oktatási intézményekben. A Magyar Mérnöki Kamara bejegyzett metrológiai szakértője vagyok.

1995-től a Flow-Cont Intelligens Mérő –és Szabályozóberendezéseket Fejlesztő Kft. műszaki igazgatói feladatkörét láttam el, onnan mentem nyugdíjba; de külső szakértőként jelenleg is dolgozom a cégnek. A Magyar Szabványügyi Testület (MSZT), a Nemzeti Akkreditáló Testület (NAT) és a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ) több bizottságában tevékenykedem az EU szabványok és direktívák hazai bevezetése és a minőségügyi előírások szakterületén.

Fontosabb kitüntetéseim:

  • Kruspér István Emlékérem (MATE, 2003)
  • Mérnök Újságíró Díj (Logo BT- Magyar Mérnöki Kamara, 2009)

Két fiam és három unokám van. Idősebbik fiamnak asztalos üzeme van Cinkotán, kisebbik fiam hangmérnök egy budapesti stúdióban.

A mérnöki tudományok és gyakorlat mellett „szépírással” is foglalkozom: novelláim, verseim, esszéim, művelődés-kritikai és filozófiai tanulmányaim a Liget irodalmi és ökológiai folyóiratban, a Mérnök Újságban és a Ceglédi Kék Újságban is olvashatóak.

40 éve Budapesten lakom, de az élet tiszteletét, az igazság és a szépség alapértékeit Ceglédről hoztam, Cegléden tanultam meg. Nagyon sokat köszönhetek tanáraimnak és családunk tudós lelkész barátainak. Ma is tartom a kapcsolatot a várossal, Cegléden élő orvos és pedagógus barátaimmal általában 2-3 havonta találkozom. 7 éve vagyok tagja a Cegléd Baráti Körének, és megalakulása óta a Ceglédi Kossuth Gimnazisták Öregdiák Egyesületének.

 

2011 november 17-én az „Iskolánk diákja volt” sorozat keretében „Van, ami eggyé fog távoli titkokat” című irodalmi délutánon ismerhettük meg szépíró tevékenységét.

« Vissza az előző oldalra
A lap 0.028 másodperc alatt készült el. | Copyright 2024 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo
A látogatók száma 2015.02.16-tól: 2796622 | Ebben a hónapban: 24230 | Ma: 1060 | jelenleg: 1 | Statisztika