Ma 2018. december 16. vasárnap, Etelka napja van. - Holnap Lázár napja lesz.
   

Naptár
Ke Sz Cs Sz Va
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

ÜDVÖZÖLJÜK!


Köszöntök minden öregdiákot és érdeklődő látogatót honlapunkon!

 

A 2008. február 23-ára összehívott alakuló közgyűlés elfogadta a Ceglédi Kossuth Gimnázium Öregdiák Egyesületének alapszabályát. Ezzel hivatalosan is létrejött az a szervezet, amelynek célja összefogni mindazokat, akik a Gimnázium élete, kulturális, művészeti értékei, múltja és jelene iránt érdeklődnek, a hagyományok ápolásához és a gimnázium fejlődéséhez tevékenységükkel hozzájárulnak. Az egyesület erősíteni szeretné a gimnáziumhoz való kötődést, közreműködik az iskolatársak között létrejött kapcsolat ébrentartásában.

Oldalainkon a kitűzött nemes célok elérését igyekszünk hasznos információk nyújtásával elősegíteni!

 

Dr. Kürti György

az egyesület elnöke

Dr. Kürti György

Aktuális hírek, események

oldal:1/1 bejegyzés:5/5

Programajánló

2018.12.14. 14:49 Lejár 2018.12.18. 23:59

Programajánló

Értékelés: 0/0
Még nincsenek hozzászólások | Hozzászólok

120 ÉV - 120 DIÁK 2.Interjú - Licsák Zoltán (érettségi éve: 2011)

2018.12.13. 15:30 Lejár 2019.01.30. 23:59

120 ÉV - 120 DIÁK 2.Interjú - Licsák Zoltán (érettségi éve: 2011)Licsák Zoltán, a maratonfutó -szoftverfejlesztő

 

"Mindenki tud futni húsz mérföldet. A következő hat az, ami igazán számít."
Barry Magee

 

Licsák Zoltán 2011-ben érettségizett a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnáziumban. Emlékszem rá, amikor még gimnazistaként a legnagyobb melegben is rótta a köröket a gimnázium körül. Célja a maratoni táv teljesítése volt. Kicsit csodabogárként tekintettem rá, hogy képes több órán keresztül is körbe-körbe futni, mindazonáltal csodáltam az eltökéltségét, kitartását. Azóta eltelt néhány év, s Zoli igen "kifutotta magát".

 

- Kezdjük a tanulmányaiddal, munkáddal, hol végeztél, mit csinálsz, amikor nem futsz?

Az Óbudai Egyetem - Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karán végeztem 2017 tavaszán villamosmérnökként, de a programozás is mindig közel állt hozzám. 2017 júliusa óta a Lufthansa Systems Hungáriánál dolgozom szoftverfejlesztőként.

- Sipos István ultrafutó szerint: "Mindenkiben ott van a 2:20-as maraton, csak van, akiben egy kicsit mélyebben." Te mikor kezdted el keresni, hogy benned milyen mélyen van?

A gimnázium utolsó évében rájöttem, hogy jól megy a futás és amikor tesiórán játékóra volt, akkor én mindig futottam. Az érettségi évének őszén le is futottam a maratont Budapesten. Ettől kezdve rendszeresen edzettem tavasztól őszig a saját tudásom szerint. Később ceglédi sportolóktól is kaptam tippeket hatékonyabb edzésmódszerekhez. 2016 tavaszán egy véletlen találkozásnak köszönhetően megismertem Szabó Gábort, aki az ország egyik legjobb hosszútáv futója, s azóta már az edzőm. Két éve a Sashegyi Gepárdok tagja vagyok. Tulajdonképpen innen kezdve mondhatom, hogy komolyabban futok, és kisebb versenyeken már dobogós helyezést is elérek.

- Milyen nagyobb versenyeken vettél részt eddig?

Kétszer futottam le a maratont, de ahhoz még "kicsi" vagyok. Amióta komolyabban csinálom, vissza léptem a rövidebb távokra, 5 km-től egészen 15 km-ig versenyeztem. Idén kezdtem el a félmaratonra versenyszinten tekinteni. Márciusban voltam Varsóban egy nemzetközi félmaratonon, illetve tavasszal a Vivicitta és ősszel a Wizzair Félmaratonon. Ez utóbbi egyben az Országos Félmaratoni Bajnokság is. Most november elején volt Las Vegasban egy szintén nemzetközi félmaraton. Ennek az útnak köszönhetően volt lehetőségem futni a Badwater Ultramaraton útvonalán is néhány kilométert, ami a világ legnehezebb ultramaratoni versenye.

- Hogyan készülsz ezekre a versenyekre?

Heti két alkalommal, a csapattal közösen edzünk, a többi napra pedig személyre szabott edzéstervet kapok. Nyáron és télen hosszúak és lassúak a futások, míg ősszel és tavasszal rövidebbek, de gyorsak. Az edzéstípustól függően heti 80-120 km-t teljesítek 6-7 napra elosztva.

- Tudom, a futás élménye számít, de azért ejtsünk pár szót az eredményekről is!

Jelenleg a leggyorsabb tempót egy félmaratonon, Varsóban futottam, ahol 1:23:06 alatt értem célba.
Néhány éve sikerül egy ceglédi csapatot összetoborozni a Bicogó Maratonra, amin két alkalommal bronzot, három alkalommal pedig aranyat nyertünk. Cégen belül is szoktunk csapatot szervezni, akikkel tavaly a Budapest Maratonon párban 3. helyezettek lettünk, idén nyáron egy neves félmaratonon trióban szintén 3. helyezést értünk el.
A november elején megrendezett Las Vegas félmaratonon (teljes nevén: Rock ’n’ Roll Marathon & 1/2 Las Vegas) abszolútban 118. helyezést értem el, ami jónak számít egy ekkora versenyen, hiszen több, mint 45000 futónál kellett gyorsabbnak lennem.
November végén volt egy nagyszabású félmaraton Siófokon, ahol kategória 3. helyezett lettem.
Ezeken felül kisebb versenyeken rendszeresen érek el jó helyezést, idén 11-szer álltam dobogón.
120 ÉV - 120 DIÁK 2.Interjú - Licsák Zoltán (érettségi éve: 2011)

- Las Vegasba édesanyád is elkísért, aki testnevelő tanár.

Igen, édesanyámmal mentem. Nagyon büszke mind a futásban elért eredményeimre, mind az utazás teljes lebonyolítására. Azt hiszem, ez mindkettőnk számára maradandó élményt jelent. Mindig is támogatott engem a futásban, örülök, hogy épp egy ilyen szép helyre tudott elkísérni.

- Kívülállóként bizony unalmasnak, fárasztónak tűnik a hosszútávfutás. De úgy tudom, ennek ellensúlyozására időnként vicces dolgokat is kitaláltok, amivel feldobjátok a hangulatot.

Igen, idén már negyedik alkalommal vettem részt a Női Futógálán, természetesen nőnek öltözve. Szerencsére nem csak én vagyok ennyire elvetemült. Egy nagyjából 10 fős, otthonkában futó férfi csapathoz szoktam csatlakozni. Ezen az eseményen, a mezőny legvégén futva, poénkodva biztatjuk a hátul futó lányokat. Ez igen vicces, és a hangulat, ami egy ilyen nagyszabású versenyen van, az elmondhatatlan.

- Gratulálok az eddigi eredményeidhez, és ahogy ismerlek, okozol te még meglepetést…

 

Volter Etelka

(Megjelent 2018.december 11-én  a Ceglédi Panoráma online oldalán is.)

Értékelés: 0/0
Még nincsenek hozzászólások | Hozzászólok

120 ÉV - 120 DIÁK 1. Interjú - Szebeni Szilvia (érettségi éve: 2005)

2018.12.13. 15:05 Lejár 2019.01.30. 23:59

120 év - 120 diák 1.Szebeni Szilvia (érettségi éve: 2005)Palmetta zenekar, középen az együttes énekesnője
Szebeni Szilvia

 

“Ha segítesz másokon, az téged is épít, többé, jobbá tesz! Nem tudsz úgy átvinni valakit a csónakodon a túlsó partra, hogy Te magad is meg ne érkezz!"
Böjte Csaba

 Egy jótékonysági akció során kerültem kapcsolatba Szebeni Szilviával, a gimnázium egykori tanulójával.

- Mielőtt belevágunk a beszélgetésbe, áruld el nekünk, mikor is jártál a gimibe. Ha jól számolom, kerekítve a 120 évből 3,3%-ot "jegyzel".

- Györe Sándorné osztályába jártam, 2005-ben érettségiztem.

- Nyolcadik osztály után miért éppen a gimit választottad?

- Általános iskola után a továbbtanulás kérdésében nálam fontos szerepe volt annak, hogy tovább tudjak foglalkozni az énekléssel, amit addig csak hobbiszerűen műveltem. Ezért esett a választásom a Kossuth Lajos Gimnáziumra, hiszen Soltészné Lédeczi Judit tanárnő által vezetett leánykarnak igencsak jó hírneve volt. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy az énekkar miatt a 120 évnek nem csak a 3,3%-ában jártam a Gimnáziumba, hiszen a főiskolás éveim alatt is visszajártam énekelni.)

- Hogy telt a négy év a gimiben?

- Nagyon jó osztályközösségünk volt, ha nem is napi szinten, de 13 év után is többekkel tartjuk a kapcsolatot, követjük egymás életét, segítünk egymásnak. A gimnáziumi időszak meghatározó részévé vált az életemnek. Rengeteg élménnyel gazdagodtam, nagyon sok tapasztalatot szereztem, így mindig is hálás szívvel fogok visszagondolni életemnek erre az részére.

- Említetted, hogy az énekkar volt a döntő szempont, ami miatt a gimit választottad. Mennyire határozta ez meg a további életedet?

- A Leánykarban eltöltött évek sokban segítettek abban, hogy hangilag is fejlődjek, ami viszont ennél is fontosabb, hogy olyan barátságok köttettek, amelyek végig fogják kísérni az életemet. Mi sem jobb példa erre, minthogy zenekarom, a Palmetta zenekar legújabb nagylemezére vendég énekesnek meghívtam Bimbó Brigittát is énekelni, akinek barátságát szintén a leánykarnak köszönhetem, hiszen ott ismerkedtünk össze.

- A gimi után a Kecskeméti Tanítóképző Főiskolán folytattad tanulmányaidat, viszont nem fejezted be.

- Így van, diplomát nem szereztem, nem éreztem magaménak ezt a pályát. S bár az énekléshez semmi köze, munkaügyi ügyintézőként dolgoztam éveken át, míg meg nem született második gyermekem. Az ő születése után 6 hónappal, 2015 januárjában keresett meg a Palmetta zenekar vezetője, hogy menjek hozzájuk énekelni. Akkor még velem együtt 3 énekesnő volt a zenekar frontján, mára a zenekar újragondolása után én maradtam egyedül a mikrofonnál. A nagy változások közepette életet adtam harmadik gyermekemnek is, így jelenleg főállású anya vagyok, s mellette énekelek.
Kérlek, mutasd be nekünk a Palmetta zenekart!
-A Palmetta zenekar alapvetően egy hagyományőrző népi rock zenekar, de azért ez nem ennyire egyszerű. A csapat nem csak a zenészekből áll, hiszen a produkcióhoz hozzátartozik három pár néptáncos, Gömbi a road, valamint egy fő hangmérnök. Tehát összesen tizenhárom fő.  Három produkciót működtetünk ugyanazzal a csapattal. Van egy rock műsorunk, egy akusztikus hangszerelésű produkciónk, valamint egy interaktív gyermek műsorunk. A Palmetta zenekar idén lett 10 éves, ezt az évet a jótékonyság jegyében töltöttük. A Böjte Csaba atya által vezetett Szent Ferenc Alapítvány által üzemeltetett gyermekotthonoknak adtunk koncerteket, s az évünket is Csaba testvér gyermekeinek szóló karácsonyi koncerttel fogjuk zárni. Emellett ebben az évben a sok hazai helyszín mellett Floridában, Sarasota-ban is koncertezhettünk az ottani Magyar Fesztiválon, novemberben megjelent a 6. nagylemezünk Kavalkád címmel, valamint idén még arany lemezes is lesz a gyermekeknek szóló lemezünk. Igazán termékeny évet fogunk zárni!

- Gratulálok! Azt hiszem, ez nem mindennapi sikertörténet. De térjünk át arra, hogy család, három gyermek és ennyi munka mellett hogyan jut időd még a jótékonyságra is?

-Ha már a zenekarral jótékonykodunk, úgy gondoltam a privát időm egy részét is a jótékonyságra fogom fordítani idén is. Szűcs Orsolya barátnőmet szeptember elején vittem ki Szamosardóra a Kós Károly Általános Iskola és Szórványkollégiumba. A Petőfi Programnak köszönhetően tevékenykedik az intézményben, s ő hívta fel a figyelmemet, hogy segítségre lenne szükségük. Gyűjtést szerveztem, melyhez első körben csatlakozott Böcskei Rita Kapuvárról, aki szintén nagyon jó barátnőm, s november végén már mentünk is egy hatalmas adag adománnyal. Meggyőződhettünk róla, hogy az adományok a lehető legjobb helyre kerültek. Salamon Roland, aki nemcsak zenésztársam a Palmetta zenekarban, hanem nagyon jó barátom is, segített nekünk az út lebonyolításában.  A tartós élelmiszerek, ruhák mellett decemberben a bentlakásban élő gyermekeknek karácsonyi ajándékot is viszünk. Ők leveleket írtak, hogy mit szeretnének Karácsonyra, s ezeket a kívánságokat az "Angyalok" mind teljesítik! A kívánságlistát közzétetettem a közösségi oldalamon, s már néhány óra múlva minden kívánság a beteljesülés útjára lépett! Vannak még csodák! Huszonkét gyermek kívánsága teljesül a bentlakásban, amiért nagyon hálás vagyok minden adományozónak.  Közben többen is csatlakoztak hozzánk az ország különböző pontjain, ami szintén nagyon nagy dolog. A tartós élelmiszerek gyűjtése még most is folyik, igyekszünk egész tanévben besegíteni az intézménynek, hiszen 50 km-es körzetben ez az egyetlen magyar tanítási nyelvű iskola, tehát a fennmaradása igazán fontos.

A legapróbb segítség is sokat jelent, hiszen sok kicsi, sokra megy!

- Köszönöm a beszélgetést!

 

Volter Etelka

(Az interjú megjelent 2018. december 7-én a Ceglédi Panoráma online oldalán is.)

Értékelés: 0/0
Még nincsenek hozzászólások | Hozzászólok

120. tanév

2018.10.12. 11:03 Lejár 2019.06.30. 23:59

120. tanév

A Ceglédi Kossuth Lajos Gimnáziumban 2018. szeptember 3-án kezdetét vette a 120. tanév. Az évforduló alkalmából szeptembertől - júniusig tartó rendezvénysorozatot tartunk az intézményben, amelynek fővédnöke Földi László országgyűlési képviselő, aki szeptember 24-én ünnepélyesen megnyitotta az emlékévet.
120. tanévTakáts László polgármester, Földi László országgyűlési képviselő, Fodor Gábor tankerületi igazgató és Gulyás Zoltán intézményvezető
120. tanévRónai Gábor gimnáziumi tanár által tervezett installáció az iskola előkertjében

Értékelés: 0/0
Még nincsenek hozzászólások | Hozzászólok

Emlékezésül

2018.10.11. 08:24 Lejár 2018.12.25. 23:59

Emlékezésül2018. augusztus 2-én elhunyt Ján László tanár úr

 

 

2018. augusztus 2-án elhunyt dr. Ján László tanár úr, Cegléd város díszpolgára

 

1931.május 5-én született Győrben. 1949-ben érettségizett Budapesten a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban, amelyet 1948-tól József Attila Gimnáziumnak neveztek. Vallásos nevelést kapott, egész életében gyakorló, hívő katolikus ember volt. 1954-ben végzett az Eötvös Loránd Tudomány Egyetemen, magyar-angol szakon.

1954-ben jött a ceglédi Kossuth Lajos Gimnáziumba, ahol elsősorban magyar irodalmat és nyelvtant tanított. Ceglédről 1957 augusztusában került Csévharasztra, ahol osztatlan általános iskolában tanított, három hónap után pedig Balatonfüredre, a Lóczy Lajos Gimnáziumba. Itt már elsősorban az angol nyelvet tanította. Az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen angol nyelvből igen sok diákja indult és jutott a döntőbe és az első tíz helyezett közé.
Az angol tanítását "füredi csoda"- ként emlegették. A minisztérium tanítási módszerei miatt indította el az iskolájában az angol nyelvi tagozatot. Angol nyelvből Fejér, Veszprém, és Zala megyében megyei szakfelügyelő is volt. A rendszerváltás után egy évig a Regionális Oktatási Központban dolgozott. Három megye nyelvoktatási problémáinak referense lett. Közel 40 cikke jelent meg elsősorban a tehetséggondozás, a nevelés, az ifjúságvédelem tárgykörében. 63 évesen 1994-ben ment nyugdíjba. Balatonfüreden élt.

Kezdő tanárként Cegléden a gimnáziumban hamar a diákok egyik kedvelt tanára lett. A diákok részére önképzőkört szervezett (kulturtanácsnak nevezték, mert az önképzőkört kifejezést nem lehetett használni). Iskolai szintű színdarabokat rendezett. Keze alatt indult a pályája Piróth Gyulának, ki később színész lett.
’56-ban a ceglédi gimnazista diákok vezetőjüknek tartották. Csendes István, aki később a városi forradalmi bizottmány tagja lett, kérte, hogy vezesse az október 26-án szervezett felvonulást. Nem tehette, mert a tantestületi döntés az volt, hogy a diákok ne vegyenek azon részt, mert veszélyes. Ennek ellenére ott volt a felvonuláson. Németh Ferenc gimnáziumi igazgató leváltásában jelentős szerepet játszott. Egyike volt azoknak, akik közölték az igazgatóval a diákság kérését, ennek hatására az igazgató lemondott és október 31-én távozott Ceglédről. A diákság és a tanári kar az igazgató távozása után háromtagú tanári vezetőséget választott, akik irányították az iskolát. Ebben egyik személy a fiatal Ján László volt. Az 1957 elején megalakult iskolai diákszövetség segítő tanára lett. 1957 márciusában letartóztatták. Cegléden, majd Vácon volt vizsgálati fogságban. 10 nap után vád nélkül hazaengedték. A kihallgatásán az volt a legfőbb kérdés, miért tartotta Németh elvtársat rossz embernek, miért akarta, hogy eltávozzon, milyen szerepe volt az igazgató leváltásában? A tanév végén büntetésből helyezték át Csévharasztra. Még 1957. október 23-án is keresték Cegléden a gimnáziumban, de akkor már nem volt itt.


A régi diákok visszaemlékezései alapján egyértelmű, hogy Ján Lászlónak meghatározó szerepe volt a gimnáziumi 56-os eseményeiben. Ceglédi diákjaival folyamatosan tartotta a kapcsolatot. 60 év után is akadt olyan ceglédi diákja, akivel interneten leveleztek.

1990 és 1994 között tagja volt a balatonfüredi önkormányzat képviselő-testületének. Nyugdíjazása előtt egy évig a Regionális Oktatási Központ szakfelügyelője lett, végül hatvanhárom éves korában, 1993-ban vonult nyugállományba. 1995-től országos nyelvészeti szakértői munkát végzett. 1983-tól 1995-ig tagja volt az Akadémiai Filológiai Társaságnak. A Veszprém Megyei Akadémiai Bizottságba 1983-ban lépett be.

2006 őszén, az 1956-os forradalom 50. évfordulóján a gimnázium október 26-át iskolai emléknappá nyilvánította. Erre a napra meghívták Ján Lászlót is. Én ekkor ismertem meg személyesen a tanár urat. Előtte interneten vettem fel vele a kapcsolatot. Örömmel és megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy 50 év múltán is emlékeznek rá a ceglédi gimnáziumban, számon tartják és számítanak rá. Sosem felejtem el az a pillanatot, amikor október 25-én este belépett az igazgatói szobába. Bemutatkozott, megölelt. Pár perc beszélgetés után úgy éreztem - talán ő is -, hogy már nagyon régóta ismerjük egymást.

 Ezerkilencszázötvenhat 50. évfordulóján az iskolai esti ünnepségen Ján László mondta az ünnepi beszédet. Ekkor így vallott Ceglédhez való viszonyáról:


"Az első szavam legyen a hála. Őszinte köszönetet szeretnék mondani azoknak, akik életem alkonyán lehetővé tették számomra, hogy még egyszer szólhassak abban a városban, abban az iskolában, ahol tanári pályám vagy talán életem legboldogabb három évét tölthettem, ahol tanítványaimtól a legtöbb szeretetet kaptam, ahol olyan tantestületben dolgozhattam, amely mindvégig példaképül szolgálhatott. Ez a három év adott hitet, hogy érdemes a fiatalokért, tehetségük kibontakoztatásáért, jellemük formálásáért munkálkodni, Ez a három év adott erőt, hogy 56 örökségét, mint pislákoló gyertyalángot féltve ápoljam …."

 

Doktori disszertációjának bővített kiadása 1986-ban jelent meg nyomtatásban. Munkásságát többször ismerték el kitüntetéssel: 1983-ban Kiváló Munkáért, 1989-ben Kiváló Pedagógus, 1993-ban pedig Balatonfüred Városért kitüntetést kapott.

 

Cegléd Város Önkormányzata 2016-ban a város díszpolgárának választotta. Ekkor már beteg volt, ezért kitüntetést otthonában Hegedűs Ágota alpolgármestertől vette át. Feleségét rá egy évre vesztette el. Ez tovább nehezítette életét. 2017 végén Veszprémbe került, öregek otthonában élt. Telefonon még többször tudtunk beszélni. Mindig köszönte az érdeklődést, és azt, hogy nem felejtettük el. Idén László napon már nem vette fel a telefont. 2018. augusztus 2-án hunyt el.

Temetése 2018. augusztus 29-én volt a balatonarácsi temetőben. Tisztelői, volt tanítványai, balatonfüredi barátai mellett a temetésen részt vett Cegléd város képviseletében Hegedűs Ágota alpolgármester. A város koszorúja mellett a Ceglédi Kossuth Gimnázium Öregdiák Egyesülete nevében Volter Etelka igazgatóhelyettes is elhelyezte a kegyelet virágait.

 

Dr. Kürti György

nyugalmazott gimnáziumi igazgató

Megjelent: http://cegledipanorama.hu/2018-08-29/elhunyt-dr-jan-laszlo-cegled-diszpolgara

Értékelés: 0/0
Még nincsenek hozzászólások | Hozzászólok

A lap 0.022 másodperc alatt készült el. | Copyright 2018 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo
A látogatók száma 2015.02.16-tól: 769276 | Ebben a hónapban: 14957 | Ma: 1149 | jelenleg: 1 | Statisztika