Ma 2024. április 18. csütörtök, Andrea napja van. - Holnap Emma napja lesz.
   

Naptár
Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

BORI SÁRA

Érettségi éve: 2007 nappali tagozat d osztály

« Vissza az előző oldalra

 

A Dal ceglédi alkotója

 2015.február 28-án A Dal című magyar válógatóverseny döntőjében Csemer Boglárka előadásában a Wars For Nothing című dal kapta meg a nézők bizalmából a lehetőséget, hogy Magyarországot képviselje az Eurovíziós Dalfesztiválon Bécsben. A dal egyik szerzője Bori Sára Hélène, aki 2007-ben érettségizett a ceglédi gimnáziumban.

 

- Gratulálok a sikerhez! Hogyan született a dal, aminek sajnos szomorú aktualitása is van?

Köszönjük szépen! Csemer Boglárka, Boggie második lemeze 2014 októberében jelent meg `All is one is all` címmel, a dalt erre a lemezre írtuk. Sebestyén Áron gyönyörű balladája már a `Wars for nothing` címmel érkezett hozzám, a témát tehát Áron és Bogi hozták, de nem volt nehéz feladat ráérezni a mondanivalóra, mivel ahogy mondod sajnos van aktualitása. Ha jobban belegondolunk, valójában mindig is volt. A dal erre szeretné felhívni a figyelmet, általánosságban szól az emberhez, egyszerű, érthető nyelven, letisztultan. Egy őszinte ihletésű dalról van szó, meg sem fordult a fejünkben az Eurovízió a születésekor és azt gondolom, hogy éppen ebben rejlik az ereje. 

 

- Mikori az ismeretség a szerzőtársakkal és az előadóval?

A zenei képzésem egy nagyon szép időszaka az egykori Postás zeneiskolaként ismert intézményhez és Micheller Myrtill énekóráihoz köthető. A gimnáziumi éveim alatt rendszeresen jártam Budapestre délutánonként, ahol egy egészen más világ várt rám. Itt ismerkedtem meg Bogival is, aki épp akkoriban érkezett haza Párizsból. Hamar kiderült, hogy nagyon sok mindenről hasonlóan gondolkodunk és ebből egy szép barátság, illetve zenei együttműködés alakult ki. Sebestyén Áront Bogin keresztül ismertem meg, megtisztelő, hogy együtt dolgozhatok vele. Generációnk egyik legtehetségesebb zeneszerzőjének tartom őt.

 

- Az ilyen versenyeken az előadón van a fő hangsúly általában, őket ismeri a közönség, de nálatok úgy érzem, teljes az „egyenjogúság” szövegíró, zeneszerző és előadó között. Jól látom?

Nagyon szépen fogalmazol, én is úgy érzem, hogy harmonikus az együttműködés, de itt nem csak hármónkra gondolok. Bogi énekestársaitól (Sapszon Orsolya, Szeder-Szabó Krisztina, Dely Domonkos, Szakonyi Milán) kezdve, Lee Oliver gitároson, a managementen, a Tom- Tom Records munkatársain keresztül itt mindenki hasonlóan fontos szerepet játszik. Együtt dolgozunk egy célért és kölcsönös a tisztelet mindenki felé. Természetesen Bogi zeneisége, profizmusa és kitartása nélkül ez nem jött volna ilyen formán létre, kétségtelen, hogy ő az összetartó erő.

 

- Hollandiában születtél, Cegléden nőttél fel. Mesélj egy kicsit a gyerekkorodról!

Utrechtben születtem, de még nem voltam 2 éves amikor Ceglédre költöztünk. Itt „kétanyanyelvű” családban nőttem fel. A házunk kapui mindig nyitva álltak a szüleim mindenféle országból érkező barátainak, így a holland és a magyar mellett az angol nyelv is a részemmé vált. Emellett a zene is kitöltötte a mindennapjaimat, édesapám Bori Viktor, jazz zongorista, a Bori Jazz fesztiválok megálmodója és megvalósítója.    

 

- Tehát a zenei indíttatás a családból jött. Mikor kezdtél el zenét tanulni?

A Táncsics Mihály Zenei Általános Iskolába jártam, a ceglédi zeneiskolában tanultam zongorázni, majd a gimnáziumban a leánykar tagja voltam. A Cegléd által kínált zenei képzések a művészi utam részei, de a zenével való összefonódásom és az alkotói pálya felé orientálódás elsősorban édesapám intelligens zenei terelésének köszönhető.  

 

- 2007-ben érettségiztél a ceglédi gimnáziumban. Érettségi után hol tanultál?

Az ELTE Angol/Amerikanisztika szakán diplomáztam, ezzel párhuzamosan jártam a Kőbányai Zenei Stúdióba, illetve egy ösztöndíjas program keretein belül Párizsban is jártam egyetemre.

 

- Mikor kezdtél el tudatosan zenei pályára készülni?

A zene mindig jelen volt az életemben, ez volt az egyetlen dolog, amiben mindig biztos voltam, amiről mindig tudtam, hogy velem lesz, még ha nem is mindig volt tiszta képem arról, hogy milyen formában. Nem tudok egy konkrét pillanatot mondani, amikor a zene természetes jelenlétéből tudatos jelenlét lett. Sok apró eseményből és döntésből áll a zenei utam és nagyjából mindegyiket ugyanolyan fontosnak tartom.

 

- Eddigi zenei pályafutásod?

Az érettségi után hamar bekerültem a budapesti zenei körforgásba. Sokféle stílusban kipróbáltam magam a ska-tól a jazz-ig. A Párizsban töltött időszakban döntöttem úgy, hogy a saját szerzeményeimre, a saját projektemre fektetem a hangsúlyt. Ebben érzem magam igazán hiteles előadónak. Azóta is ezen dolgozom. 2014. október 25-én jelent meg az első lemezem, Fragments címmel. Jelenleg Hollandiában élek és főleg ott koncertezem, de idén magyar turnét is tervezek, aminek reményeim szerint lesz ceglédi állomása is. 

 

- Mostanában dalszövegeket is írsz. Ez pályamódosítás vagy az éneklés mellett szeretnéd ebben is kipróbálni magad?

Ha megmutatnám a gimis füzeteimet, akkor a szokásos firkák mellett, elég sok dalszöveg részletet találnál bennük.:) Én alapvetően énekes dalszerzőnek tartom magam, ez a két dolog szorosan összefügg. Nagyon szívesen szerzek más előadóknak, a dalszövegek írásában szépen tudom alkalmazni az angol szakon szerzett tudásomat és úgy egyáltalán a nyelvek és a zene iránt érzett szeretetemet, szenvedélyemet.

 

- A következő megmérettetés Bécsben vár rátok. Biztos lehetsz benne, hogy volt iskolád mellett nagyon sok ceglédi is szurkol majd nektek május 19-én. Sok sikert kívánok!

Nagyon szépen köszönjük!

 

S ha valaki addig is szeretne többet tudni: Sára saját projektje Sára Hélène néven fut és az aktualitásokat az interneten is tudja követni

 

Az interjút készítette Volter Etelka igazgatóhelyettes.

« Vissza az előző oldalra
A lap 0.024 másodperc alatt készült el. | Copyright 2024 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo
A látogatók száma 2015.02.16-tól: 2796833 | Ebben a hónapban: 24441 | Ma: 1271 | jelenleg: 1 | Statisztika