Ma 2024. április 20. szombat, Konrád, Tivadar napja van. - Holnap Konrád napja lesz.
   

Naptár
Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

CZINEGE IMRE

magyar-orosz

1954-1958, 1959-1965

« Vissza az előző oldalra

 

undefined1931.október 24-én született, Cegléden.

A ceglédi Kossuth Gimnáziumban érettségizett 1950-ben. 1954-ben szerzett orosz nyelv és irodalom szakos középiskolai tanári diplomát az ELTE jogelődjének számító Budapesti Tudományegyetem Lenin Intézetében. 1963-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végzett magyar nyelv és irodalom szakos középiskolai tanárként. 1968-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán kapta meg a pedagógia szakos előadói diplomáját.

A középiskolai tanári munkát egykori iskolájában, a ceglédi Kossuth Lajos Gimnáziumban kezdte. Több tanítványa is országos helyezést ért el a középiskolai tanulmányi versenyeken, orosz nyelvből. 1958-tól egy évig a helybeli Kossuth Művelődési Ház igazgatója volt. A nem megfelelő tárgyi feltételek, valamint a tanári pálya iránt érzett vonzalma miatt saját kérésére visszahelyezték a Kossuth Lajos Gimnáziumba, tanári munkakörbe. 1960-ban igazgatóhelyettesi beosztást kapott, amelyet 1965-ig látott el.

1965-ben kinevezték a MüM 203. sz. Ipari Szakmunkásképző Intézet igazgatójának, Cegléden. Másodállásban ellátta a Belkereskedelmi Minisztériumhoz tartozó, és a Pest Megyei Tanács Kereskedelmi Osztálya által finanszírozott és irányított Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakmunkásképző Iskola igazgatói munkáját is, amíg 1977-ben az önálló jogi személyként működő iskola főállású igazgatót kapott.

1971-ben a szakmunkásképző iskola új épületbe költözött Cegléden, 1973-ban pedig az ipari szakmunkásképzés megyei irányítását az intézetre bízták, így lett megyei igazgató. Az iskola ekkor kapott új nevet: 203. sz. Bem József Ipari Szakmunkásképző Intézet.

Az intézményben nagy hangsúlyt helyeztek a sportéletre. Megalakították a tájfutó szakosztályt, Monspart Sarolta szakmai irányításával. Létrehoztak egy önálló súlyemelő kollégiumot, amelynek diákjai számos helyezést értek el az országos versenyeken, dr. Leitner József mesteredző és Ecser Károly olimpikon, Európa-bajnok vezetésével. A Magyar Néphadsereg Egyesített Tiszti Iskola (ETI) ceglédi tagozatán a helyi honvédségi alakulatnál levelező tagozatos tanár szakos képzés keretében pedagógiát, pszichológiát, etikát, logikát tanított, 1967-ig.

 

undefinedCzinege Imre 90. születésnapi köszöntésekor 2021. október 22-én Fotó: Szokolai AttilaAz igazgatói állásából 1993-ban ment nyugdíjba.

 

Széles körű társadalmi tevékenységet is folytatott. 1979-ben lett a Pest Megyei Súlyemelő Szövetség elnöke. 1985-től 1989-ig tagja volt a Magyar Súlyemelő Szövetség Országos Elnökségének.

1986-ban a Ceglédi Vasutas Sportegyesület elnökségi tagjává választottak.

Egész pályafutása alatt aktívan közreműködött a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) Pest megyei szervezetének munkájában. Idegenvezetői képesítést is szerzett, gyakran vezetett itt IBUSZ csoportokat belföldön és külföldön egyaránt.

 

Életének 91. évében, 2022. június 29-én elhunyt.

 

Díjai és elismerései:

1974.A Munka Érdemrend ezüst fokozata; A Népköztársaság Elnöki Tanácsa

1981.Haza Szolgálatáért érdemérem ezüst fokozata; Honvédelmi Minisztérium

1986.Kiváló Munkáért A Ceglédi Művelődés Aranykönyve bejegyzés

1987.Honvédelmi Érdemérem; Honvédelmi Minisztérium

1995.TIT 25 éves munkásság elismerő oklevél

1995.Elismerő Oklevél; Országos Testnevelési és Sporthivatal

1998.Gubody Ferenc-díj; Cegléd Város Önkormányzata

2003.TIT 30 éves munkásság elismerő oklevél

2020.Arany oklevél, (50 év) ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar

2020.Vas oklevél (65 év) ELTE Bölcsészettudományi Kara

2021.Cegléd Város Pedagógiai Díja

 

A szöveg megjelent: Ceglédi Hírmondó.33. évf. 7.sz. 2022.július 21. 24.p.

A kép forrása: https://www.cegled.hu/index.php?t=hir&id=12702

 


 

Fémdiplomákban bővelkedik a "Bem" iskolaalapító igazgatója

 

undefined

Czinege Imre, orosz-magyar, pedagógia szakos középiskolai tanár, a Bem József Műszaki Szakközép- és Szakiskola ny. igazgatója: több diplomájának és közmegbecsülésre méltó életpályájának köszönhetően 2020 őszén egyszerre lett büszke birtokosa egy arany és egy vas díszdiplomának.

Ez a rendkívüli esemény azért jöhetett létre, mert Czinege Imre az ELTE Bölcsészettudományi Karán 65 évvel ezelőtt szerzett középiskolai tanári végzettséget, amelyért most vasoklevéllel ismerték el a munkásságát. A Pedagógiai és Pszichológiai Karon 50 éve kapott pedagógia szakos előadói diplomát, amelyért aranyoklevelet adományoztak neki.

További jó egészséget, hosszú boldog életet, nyugodalmas munkálkodást kívánunk! 

 

Az alábbiakban Czinege Imre volt kolléganője, Varga Erzsébet tanárnő színes, közvetlen hangvételű levelét olvashatjuk egykori direktorához.

 

Szeretve tisztelt Főnököm! 

 

A "fémdiplomák" híre arra sarkallt, hogy a magam és egykori kollégái, tanítványai nevében gratuláljak, és egyben felidézzem a múltat is. 

Egyértelmű: A "Czinege-éra" örökre arany betűkkel íródott be a BEM iskola történetébe! 

Amikor 1965-ben, 34 évesen a szakmunkásképző élére került, minden lehetőséget megragadott, hogy igazi középiskolát faragjon az intézményből, ahol addig még szalagavatót és ballagást sem tartottak.

Bár a kereskedelmi iskola önállóvá válásáig ott is ellátta a vezetői feladatokat, és egy időben a megye 8 szakmunkásképzője tartozott az igazgatása alá, a szívügye mégis mindig "a" Bem maradt. 

Volt időszak, amikor 30-féle szakma oktatása folyt, az esti tagozattal együtt az osztályok száma meghaladta az 50-et. Ha az elméleti és gyakorlati oktatás heteit váltva sem akadt elég hely, akkor következett a terembérlés. Működött énekkar, irodalmi színpad. Negyedévente komolyzenei hangversenyre is sor került. A szakmunkás végzettségű felnőtteknek lehetőségük nyílt, hogy esti tagozaton érettségizhessenek. Később nappali képzésben indult műszaki szakközépiskola, és technikusképzés is.

Újabb résszel gyarapodott az iskola, megépült a konyha és az ebédlő, beindultak a tanműhelyek. A hagyományos iskolai sportokon kívül a diákok jeleskedhettek például súlyemelésben, tájfutásban, ökölvívásban. És még sorolhatnám az érdemeket, eredményeket. Ma úgy mondanánk: Czinege Imre keménykezű irányítással, következetesen, igazi innovatív vezetőként menedzselte az iskolát. 

De a szigorú főnöknek volt humorérzéke is. Ha a kollégákkal összefutunk, rendszerint előkerülnek a mulatságos történetek, és a szállóigévé vált mondásai. Például, a tantestületi kirándulásokon, amikor már a terített asztalnál ültünk, a szakoktató kolléga, Nagy Feri bácsi vezényletével mindig felharsant az ácsok himnusza: "Nád a házam teteje, teteje, rászállott a cinege, cinege…" Ahányszor elhangzott a "cinege" szó, a tantestület annyiszor vágta magát vigyázzba ...

Jövőre, ha a 90. születésnapján köszöntjük, csokorba szedjük majd a sok vidám emléket. És abban is biztos lehet, Főnök, ha nem is szegény Nagy Feri bácsi vezényletével, de el fog hangzani az ácshimnusz! Ám attól tartok, a vigyázzba ugrándozással lesz némi probléma...

 

Szeretettel:

Varga Erzsébet Babó

 

Megjelent: https://www.cegled.hu/index.php?t=hir&id=10400&kszo=Czinege+Imre  2021.01.05. 15:29

 


 

undefined

Czinege Imre tanár úrnak, osztályfőnöküknek készített emléklap az 1960-ban érettségizett IV.C, 2021.október 30-án rendezett 60 éves érettségi találkozója alkalmából

 


 

In memoriam Czinege Imre

 

2022.június 29-én, életének 91. évében elhunyt Czinege Imre, orosz-magyar, pedagógia szakos középiskolai tanár, a Bem József Műszaki Szakközép- és Szakiskola nyugalmazott igazgatója.

Czinege Imre 1965-ben, 34 évesen került a szakmunkásképző élére. A szépkorú pedagógus az oktatás meghatározó személye volt, rendkívül gazdag életúttal, óriási pedagógiai szakmai tapasztalattal. Ő a város első Gubody-díjasa, és tavaly nyáron megkapta a Cegléd Város Pedagógiai-díját is. 2021-ben töltötte 90. életévét - akkor otthonában mesélt pályaválasztásáról, kiváló tanárairól, akiknek, mint mondta, rendkívül sokat köszönhet. "Én a gimnáziumban megkaptam mind a kettőt: a szigort is, meg az emberséget és segítő szándékot is." - mondta akkor. Következetesség, szigor, ugyanakkor emberség: ezeket hozta magával felnőtt életébe és ő maga is ekként vezette 28 éven át a Bem iskolát. De egy éven át a Kossuth Művelődési Központ megbízott vezetője is volt, és igazgatóhelyettesként is dolgozott a Kossuth Gimnáziumban. 

Volt tanítványai és munkatársai szeretettel és tisztelettel tekintettek Czinege Imrére - sokukkal tartotta is a kapcsolatot. "Amire kicsit büszke vagyok, ha az ember lehet valamire büszke, hogy 28 évig voltam itt vezető ebben az iskolában és egyetlen egy fegyelmit kellett adni." - fogalmazott az iskolai évekről. 2020 őszén egyszerre lett büszke birtokosa egy arany és egy vas díszdiplomának. 90. születésnapja alkalmából tartott köszöntésén a következő bölcs gondolatokat üzente a fiatalabb generációnak: "Ne idegenkedjenek a kihívásoktól és tegyék oda magukat. Dolgozzanak és vállalják fel az életnek a nehezét és ne csak a könnyű oldalát. Lesznek ütközések, de józan gondolkodással ezeket vagy korrigálni lehet, vagy jó irányba lehet terelni. Nem kell félni az élettől, az élet szép. Dolgozni kell és tisztelni a másik embert."

 

Megjelent: https://www.cegled.hu/index.php?t=hir&id=12702 2022.07.02. 14:10

 


 

Czinege Imrét 2022.július 7-én családja, volt munkatársai és tisztelői kísérték utolsó útjára a Csengettyűs temetőbe.
A Bem-iskola közössége nevében Varga Erzsébet tanárnő búcsúzott el Tőle.

« Vissza az előző oldalra
A lap 0.014 másodperc alatt készült el. | Copyright 2024 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo
A látogatók száma 2015.02.16-tól: 2798308 | Ebben a hónapban: 25916 | Ma: 468 | jelenleg: 1 | Statisztika