Ma 2024. április 24. szerda, György napja van. - Holnap Márk napja lesz.
   

Naptár
Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

KOVÁCS ANIKÓ ÁGNES

Érettségi éve: 1983 nappali tagozat c osztály

« Vissza az előző oldalra

 

A Ceglédi Szakképzési Centrum Közgazdasági és Informatikai Szakgimnáziuma könyvtárostanára.

 

1983-2000 között a Városi Könyvtár, 2000 óta pedig a Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola könyvtárosaként, majd könyvtárostanáraként szolgálta és szolgálja jelenleg is a ceglédi közművelődés ügyét. 

1998-ban könyvtárosi, 2001-ben informatikus könyvtárosi, 2013-ban pedig gyógypedagógusi diplomát szerzett. Legújabb hivatását saját iskolája sajátos nevelési igényű tanulóinak fejlesztésén túl a Losontzi István EGYMI-ben is gyakorolja. Diplomái mellett 2007-ben könyvtári szakértő és szakfelügyelő szakképesítést szerzett, és ehhez kapcsolódó feladatokat lát el Cegléden és környékén. 

Könyvtárosi munkája mellett számos kulturális területen végzett és végez intézményi kereteket áthidaló tevékenységet. A Mozgókönyvtár révén szoros kapcsolatot épített ki a lakótelepek, illetve a külterületek olvasóival, jelentős szerepet játszott ízlésük formálásában. Tapasztalatait 1995-ben a Könyvtári Levelező Lapban publikálta. 

A Városi Könyvtáron és a Művelődési Központon túl együttműködik a ceglédi iskolák könyvtárosaival is. Az Ifjúsági Könyvtárral szoros kapcsolatot ápol, részt vállal programjaik szervezésében, népszerűsítésében. A Közgázban az informatika érettségire készülőknek évekig tanított könyvtári informatikát. Nemcsak a tanulmányi versenyre készülők fordulnak hozzá segítségért, de a városi szavalóversenyeken való szereplésre is ösztönöz diákokat: a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Versenyen sikeres felkészítő munkájának köszönhetően egyik tanítványa országos 9. helyezést ért el. 

Az iskolai diáknap szervezésébe, a produkciók színpadképessé tételébe minden évben hatalmas energiával veti bele magát, de rendezett már fotó-, illetve rajzkiállítást is a tanulók munkáiból. Különösen jó szeme van a művészi tehetség felismeréséhez, és komoly szerepet játszik a kiemelkedők pályafutásának egyengetésében. Folyamatos a kapcsolata a ceglédi Fiatal Alkotók Műhelyével. Törekszik arra, hogy elmélyítse a különböző korosztályok közti szolidaritást: a közgázos diákokkal kulturális programot szervezett az Idősek Otthona lakói számára, ugyanakkor szépkorúakat is bevont az iskola "Köss bele!" című programjába. 

A 2005-ös "Nagy Könyv" programsorozatból alaposan kivette részét, amikor is megszervezte, hogy heteken keresztül a szünetekben egy-egy diák vagy tanár kedvenc könyvét mutassa be az érdeklődőknek, majd meghívta Angliából Gömöri György irodalomtörténész- költőt, hogy ő is beszéljen a saját kedvencéről. Biblioterápiai tudását is hasznosítja, mikor nemcsak a kért könyvekkel látja el a hozzá fordulókat, hanem maga ajánl számukra olyanokat, amelyek az ő élethelyzetükhöz illenek. Sok diák köszönheti neki rendszeres olvasóvá válását. Évente vezet olyan kirándulásokat, amelyeken egy-egy osztály megismerkedik az Országos Széchényi Könyvtár működésével, illetve a Hadtörténeti Múzeum gyűjteményével. Idén már 6. alkalommal szervezi meg a Közgázban a város fiatalsága számára is nyitott Könyvtárak Éjszakáját. Ezeken az éjszakákon tanárok, diákok, volt közgázosok készülnek egy-egy produkcióval, és szórakoztatják közönségüket a több helyszínen, párhuzamosan zajló programok során. 

A Közgáz könyvtára Kovács Anikó munkája révén vált az iskola legfontosabb közösségi terévé, egyben tevékenységével a város egészére is kiható kulturális központtá. Elismertségét, sikeres kulturális tevékenységét bizonyítja, hogy egykori könyvtárlátogatói még évek múltán is visszajárnak hozzá, beszámolnak neki sikereikről, tanácsát kérik, és szívesen részt vesznek az általa szervezett rendezvényeken. 

Cegléd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Kovács Anikónak szakmai felkészültsége, kultúraszervező tevékenysége, valamint emberi tulajdonságai elismeréseként ítélte oda 2019-ben a Cegléd Város Kultúrájáért kitüntetést.

 

Megjelent: https://www.cegled.hu/index.php?t=varos/kozmuvelodesert-dijasok

« Vissza az előző oldalra
A lap 0.010 másodperc alatt készült el. | Copyright 2024 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo
A látogatók száma 2015.02.16-tól: 2804580 | Ebben a hónapban: 32188 | Ma: 984 | jelenleg: 1 | Statisztika