Ma 2024. április 20. szombat, Konrád, Tivadar napja van. - Holnap Konrád napja lesz.
   

Naptár
Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

BALOGH ERIKA

Érettségi éve: 1977 nappali tagozat c osztály

« Vissza az előző oldalra

 

undefinedhttps://starity.hu/sztarok/balogh-erika/evrol-evre/Balogh Erika Kiskunfélegyházán született 1958. szeptember 12-én. Már gyerekkorában színésznőnek készült, szeretett szerepelni. Kisiskolás kora óta szavalóversenyeken vett részt és Kazinczy-díjat is nyert. Tizennégy évesen jelentkezett a televízió országos szintű Petőfi szavalóversenyére, ahol különdíjat kapott. Később indult a Ki mit tud?-ban egy József Attila verssel.
A gimnáziumot Cegléden végezte (1977), majd jelentkezett a Színművészeti Főiskolára, ahová elsőre felvették. Osztálytársai közt volt Kulka János, Lang Györgyi, Bubik István és Kubik Anna is. 1981-ben diplomázott és a Thália Színház tagja lett. 1993-tól öt éven keresztül szabadúszó volt. Ezalatt színpadra lépett a fehérvári Vörösmarty Színházban, a Szegedi Nemzetiben, a Várszínházban, az Újpest Színházban és a Karinthy Színházban.  1998-tól két évig a kecskeméti Katona József Színház tagja lett.

1995-ben óraadó tanár lett a Színművészetin: lovas stúdiumokat tartott a Tattersalban. Még ebben az évben kipróbálhatta magát műsorvezetőként is. Az éppen szülési szabadságon levő Geszler Dorottyát helyettesítette a Játék határok nélkül című vetélkedő magyarországi döntőjében. 1999-ben ő volt a házigazdája a Margitszigeten megrendezett Öttusa Világbajnokságnak. Ráadásul a megnyitó lovasbemutatóján is részt vett. 2005-ben a kecskeméti színház dolgozóinak titkos szavazása során az Évad Színésznőjének választották. Ebben az évben az Adrienne című darabban Bouillon hercegnő megformálásáért az 5. POSZT-on a Legjobb női epizódszereplőnek választották. Ezért a szerepért megkapta a Színikritikusok Díját is.

2006-ban Jászai Mari-díjat és Súgó Csiga Díjat kapott. 2008-ban megbízták az Aranytíz vezetésével. 2011-ben a Magyar Kultúra Napja alkalmából Belváros-Lipótváros önkormányzata Kölcsey-díjjal tüntette ki, egy évvel később az Aranytíz Kultúrház kapta meg a kitüntetést. 2012. augusztus 20-a alkalmából megkapta a Magyar Arany Érdemkeresztet. Pályája során rengeteg televíziós és filmes műfajban kipróbálhatta magát. Játszott sorozatban (Szomszédok), sci-fiben (Gyémántpiramis), kosztümös filmben (A hídember). A színészi munkák mellett dublőrként is feltűnt külföldi és hazai alkotásokban. A Gerard Depardieu – Erika kedvenc színésze – főszereplésével készült, hazánkban forgatott Cyranóban spanyol lovastisztet alakított, férfiruhában.

Jellegzetes hangját már több világsztárnak kölcsönözte. Egyik legismertebb szinkronszerepe Lucy Ewing azaz Charlene Tilton volt a Dallasban. De az ő hangján szólalt meg magyarul Pamela Anderson is a Baywatchban. A legtöbbször eddig Marcia Cross-t szinkronizálta. Ő volt a magyar hangja a Melrose Place-ben, az Everwoodban és a Született feleségekben is. Férjével, a legendás kaszkadőrrel Pintér Tamás „Oroszlánnal” még a főiskolán ismerkedett meg. Ő volt Erika tanára. Férje 70 évesen, súlyos betegségben hunyt el 2012-ben.

 

Forrás: https://nullahategy.hu/visszapillanto-tukor-balogh-erika-60-eves/_2018. szeptember 12.

 

undefinedhttp://www.szinhazport24.hu/balogh-erika

Főbb szerepei: Natasa (Tolsztoj- Piscator: Háború és béke ), Tündér (Maeterlinck: A kék madár ), Lisetta (Boccaccio: Dekameron ), Rosalinde (Shakespeare: Lóvá tett lovagok ), Lenke (Molnár: Doktor úr ), Julie (Moliere: Gömböc úr ), Jásmina (Tamási: Ördögölő Józsiás ), Pattanó Rozi (Tersánszky: Kakuk Marci ), Rosy nővér (Moretti: Három majom a pohárban ), Bolette (Ibsen: A tenger asszonya ), Suzanne (Feydeau: A női szabó ), Brigitte 2. (Camoletti: Hatan pizsamában ), Júlia (Anouilh: Romeo és Jeannette ), Fiatal lány, Ágnes (Pozsgai: Törődj a kerttel! ), Marjorie (Mastrosimone: Az erőszak határai ), Vanda (Szakonyi: Adáshiba ), Csilla (Gyurkovics: Császármorzsa ), Irén (Szakonyi: Tanár úr kérem ), Bobor ezredesné (Mikszáth- Bodolay: Új Zrínyiász ), Lívia (Pianosa: Mert a mamának így jó), Éva ( Madách: Az ember tragédiája) Gertrudis (Katona: Bánk bán), Madeleine Bejart (Hirson: La Bete), Donna Elvira (Moliere: Don Juan), Angelika (Schimmelpfennig: Push up 1-3.), Lady Milford (Schiller: Ármány és szerelem), Ester, Fulvio nővére (Taviani-Morricone-Bodolay: Előre hát fiúk), Madeleine Bejart (Bulgakov: Álszentek összeesküvése), Ginevra,az anconai özvegy (Ruzzante: Az anconai özvegy) Mámorné, Jolán(Tasnádi: Malacbefőtt), Yvette Pottier (Brecht: Kurázsi mama és gyerekei), Heroina - színésznő (Ács: Casanova nuova), Capuletné (Shakespeare: Rómeó és Júlia), A Hercegnő (Scribe: Adrienne), Grófnő (Beaumarchais: Figaro házassága), Corinna (Hervé: Nebántsvirág), Eboli (Schiller: Don Carlos) , Hunyadiné, vígözvegy (Csókos asszony), Mrs. Smith (A kopasz énekesnő), Arina Pantyelejmonovna (Gogol: Háztűznéző), Blondinné (Tasnádi István: Finito), Rhédey Eszter (Móricz Zsigmond: Úri muri), Mrs. Page-né, Margit (Shakespeare: A windsori víg nők), Edit (Schimmelpfennig: Látogatás apánál)


A művésznővel készült legújabb interjú a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2021. március 20-i lapszámában jelent meg.

« Vissza az előző oldalra
A lap 0.011 másodperc alatt készült el. | Copyright 2024 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo
A látogatók száma 2015.02.16-tól: 2798240 | Ebben a hónapban: 25848 | Ma: 400 | jelenleg: 2 | Statisztika